Tuinkalender December

De echte winter is er nog niet, maar je moet je er nu wel op voorbereiden. Daarnaast is er deze maand nog genoeg te snoeien! In deze tuinkalender van december lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

Snoeien

Snoei nooit bij vorst! Als het niet vriest kun je deze maand nog een hoop planten snoeien. Snoei de Blauwe Regen en Druif tot 2 of 3 ogen (knoppen) terug. Ook de Kiwi kun je nu snoeien; snoei alle zijtakken terug tot 5 of 6 ogen. Let op: waar de knop naartoe wijst, groeit die naartoe. Wijst de knop naar rechts? Dan groeit de tak die hieruit komt ook naar rechts. Zo kun je de plant een beetje sturen in zijn groeivorm.

Het is nu het moment om frambozen te snoeien. Snoei herfstframbozen helemaal terug, knip alles tot de grond toe af. Dit loopt vanzelf weer uit. Heb je zomerframbozen? Snoei alleen de jonge scheuten weg (tot de grond).

Verwijder als je aan het snoeien bent gelijk het opschot (wilde scheuten) van de bomen en struiken. Opschot groeit vaak onderaan of op de stam van vruchtbomen. Als je het eraf snoeit zal de scheut terug groeien, maar als je de scheut eraf draait komt hij niet meer terug.

Zijn je fruitbomen al gesnoeid? Het kan nog steeds! Alleen steenvruchten (vruchten met een harde pit, zoals een kers, abrikoos, pruim of perzik) mogen nu niet meer gesnoeid worden. Tot slot is het deze maand ook het moment om je (lei)Lindes en Platanen te snoeien.

Gooi al het snoeihout niet in de groencontainer, maak er eens een insectenhotel van!

Wintervoorbereiding vijver

Verwijder altijd de sneeuw van het ijs in de vijver. Zorg er daarnaast altijd voor dat er een stukje van de vijver ijsvrij is. Hierdoor kunnen giftige gassen onder het ijs ontsnappen en blijft er zuurstof in de vijver komen. Hak nooit een gat in het ijs, dit is slecht voor de vissen. Je hebt speciale apparaatjes om een deel van het water ijsvrij te houden, maar je kan ook lauw water op het ijs gieten. Heb je een pomp of fonteintje in de vijver staan? Haal deze eruit, maak hem schoon en berg hem op een vorstvrije plek op.

Winterdecoraties

Maak leuke winterdecoraties met bessen uit je tuin van bijvoorbeeld de Hulst (Ilex) of Schoonvrucht (Callicarpa). Daarnaast zijn zaadkransen, vetbollen en pindaslingers super leuk om je tuin mee te decoreren. Wat dacht je van je eigen winter(kerst)stukje? Dennenappels, mos, kerstboomtakken en een kaarsje doen wonderen! Ben je echt creatief? Maak dan met snoeihout leuke figuurtjes, zoals hertjes of egels.

Breng kleur in je tuin met CyclamenbloembollenKerstroos (Helleborus)Kornoelje (Cornus) of de Toverhazelaar (Hamamelis). Vooral de Kornoelje en Toverhazelaar zijn onmisbaar in je tuin gedurende de winter! Lees hier meer over een wintergroene border.

Kleine klusjes

  • Dek vorstgevoelige planten goed af met vliesdoek of organisch materiaal zoals takjes en bladeren. Pak mediterrane planten, zoals palmen, in met noppenfolie of vliesdoek.
  • Slijp je snoeischaar, hierdoor wordt die weer mooi scherp.
  • Verwijder het laatste blad van het gazon, let op: loop niet op het gras als het heeft gevroren. Dit beschadigt de grasmat.
  • Zorg dat er geen water in de tuinslang zit, anders vriest die kapot.
  • Grote tuinplannen in het voorjaar? Schakel dan nu alvast een hovenier in, dan ben je de drukte voor. Bel je pas in het voorjaar? Dan ben je vaak pas halverwege de zomer aan de beurt.
  • Versier je balkon of terras met lampionnen, lichtjes en kaarsjes!
  • Verwijder blad uit de dakgoten, maar wees wel voorzichtig! Er gebeuren regelmatig ongelukken tijdens het schoonmaken van de dakgoten.
  • Is het glad? Gebruik geen zout in je tuin, maar strooizand. Zout is ontzettend slecht voor de planten.