Tuinkalender November
Snoeien
In de winter kun je leibomen snoeien, denk hierbij aan de Plataan, Linde en Amberboom (Liquidambar), maar ook bijvoorbeeld ook aan de Beuk, Ilex of Glansmispel (Photinia). De meningen over het snoeien van leibomen zijn een beetje verdeeld: de een zegt dat je 1 of 2 knoppen moet laten zitten, zodat de boom sneller uitloopt. De ander zegt dat je beter alle takken helemaal kunt terugsnoeien tot de hoofdtakken. Bij de Plataan en Linde is dat wel zo verstandig, deze groeien namelijk snel. Voor andere leibomen kun je zelf kiezen wat je mooier vindt.
Nu kun je ook appelbomen en knotwilgen snoeien. Daarnaast kun je deze maand ook het beste de Druif, Berk, Kastanje en Esdoorn snoeien. Als je deze soorten te laat snoeit gaan ze ‘bloeden’. Dit betekent dat er vocht uit de boom komt, omdat de sapstroom al op gang is gekomen. De walnoot kun je nu niet meer snoeien, wacht daarmee tot juli.
Vogels bijvoeren
Voer in de winter de vogels in de tuin bij met vetbollen, pindakaas, pinda’s, strooivoer of zonnebloempitten. Hiermee help je de vogels zich voor te bereiden op de winter.
Je kunt ook je tuinvogels helpen door heesters met besjes te planten, zoals de Vuurdoorn, Hypericum, Viburnum Tinus, Sorbus, Malus, Ilex of Callicarpa. Dit is niet alleen goed voor de vogels, maar ziet er ook mooi uit!
Kleur in de tuin brengen
Breng nu kleur in je tuin of balkon met Cyclamen, Skimmia’s, Blauwgras (Festuca) en Virburnum (Tinus). Deze planten hebben sierwaarde in de winter en fleuren je tuin op in de komende donkere tijd. Daarnaast zijn siergrassen natuurlijk een must-have voor in je tuin; ze bloeien lang, zijn mooi in de winter en makkelijk in onderhoud!
Kerstverlichting ophangen
Eind november is het de tijd om kerstverlichting op te hangen in de tuin. Wat dacht je van ijspegelverlichting langs de dakrand? Of vlaggenmast kerstverlichting? Of leuke kerstfiguren? De mogelijkheden zijn eindeloos! Lees in deze blog alles over kerstverlichting voor buiten.
Kleine klusjes
- De eerste nachtvorst komt eraan, staan alle vorstgevoelige planten vorstvrij?
- Plant nog snel voor de eerste nachtvorst voorjaars bloeiende bloembollen.
- Maak je tuin niet te netjes: laad bladeren en takjes in de borders liggen. Dit is goed voor je planten, het bodemleven en de diertjes.
- Hark gevallen blad wel van het gras af, anders krijg je straks gele plekken.
- Heb je al een mulchlaag aangebracht?
- Sluit de buitenkraan af om bevriezing te voorkomen en haal de vijverpomp naar binnen. Zorg ook dat de sproeileidingen leeg zijn.
- Strooi nu kalk in de borders, dan kan het gedurende de hele winter worden opgenomen.