HET MYSTERIE VAN VLECHTORIA

Welkom in een bizar en mysterieus stukje geschiedenis. Het was december 1788 de koudste maand sinds tientallen jaren. Temperaturen daalden tot ver onder het vriespunt. Er stond al weken een ijzige Noorderwind. De touwvechterij die door de dorpsbewoners Vlechtoria werd genoemd, kraakte in haar voegen. De kou was zo ondragelijk dat de bewoners het kleine dorp verlieten. En er nooit meer terug keerde.

Eén jaar na de onheilspellende winter. Ontstond er door het heldere maandlicht weer leven in Vlechtoria. In een korte tijd raakte de wijde omgeving rondom de fabriek overwoekerd met groen. Een paradijs die op een dag werd ontdekt door paar kleine kolibries. In de korte tijd die daarop volgde verzamelde zich hier duizenden kolibries. Voor verse nectar, de zuurstofrijke lucht en een slaapplek in een grote boom.

Elke nacht als de maan weer helder schijnt. Vliegen de kolibries naar de grote holle boom in het midden van het paradijs. Het moment waarop op onverklaarbare wijze de oude fabriek weer gaat bewegen. De nectar die de kolibries in het paradijs hebben verzameld wordt in de fabriek omgezet in heerlijke geuren. Samen met de lichtgevende touwen en laaghangende mist zorgt dit voor een bijzonder spektakel. Een mysterie dat helaas maar drie maanden per jaar is te zien. Als een ode aan de bijzondere geschiedenis van Vlechtoria.