Verticaal tuinieren

Heb je een balkon of tuin die niet zo groot is, maar wil je wel veel groen om je heen? Ga verticaal tuinieren en maak een verticale tuin! Zo maak je binnen no-time van jouw kleine tuin of balkon een paradijsje met een prachtige groene muur of groene schutting. Niet alle tuinplanten die je normaal in de volle grond plant zijn geschikt voor het aanleggen van een verticale tuin buiten, doordat er in veel gevallen ruimtegebrek ontstaat voor de plant. Verticaal tuinieren doe je in verticale plantenbakken, bloempotten of balkonbakken en sommige planten doen het gewoon niet zo goed in een bak, omdat ze meer ruimte nodig hebben voor hun wortels.

Tuinplanten voor een verticale tuin

Niet alle tuinplanten zijn even geschikt voor het plaatsen in de plantenbakken van een verticale tuin. Wij hebben een selectie gemaakt van tuinplanten die zeer geschikt zijn voor een groene muur buiten. Let wel op de hoogte van de planten en de groei-eigenschappen van de tuinplanten. Je wil dat je verticale tuin mooi in balans blijft en moet voorkomen dat planten tegen de plantenbakken erboven groeien. En wanneer je bijvoorbeeld kiest voor hangplanten, dan kun je deze het best in de onderste bakken hangen.

LATIJNSE NAAM

NEDERLANDSE NAAM

HOOGTE

STANDPLAATS

Echinacea purpurea

Zonnehoed

50 cm

Half zon

Lavandula augustifolia

Lavendel

40 cm

Half zon

Rosmarinus officinalis

Rozemarijn

40 cm

Zon

Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

Zonnehoed

30 cm

Half zon

Salvia nemorosa

Siersalie

30 cm

Zon

Sedum soorten

Vetkruid

5-30 cm

Zon

Alchemilla mollis

Vrouwenmantel

20 cm

Half zon

(Kleine)Varen soorten

30 cm

Half zon

Festuca glauca

Blauw schapengras

20 cm

Half zon

Hedera helix

Klimop

200 cm

Half zon

Imperata cilindrica

Japans Bloedgras

40 cm

Zon

Thymus vulgares

Gewone tijm

15 cm

Zon

Geranium macrorrhizum

Geranium

30 cm

Zon

Stipa

Vedergras

20 cm

Zon

Pachysandra terminalis

Dikkemanskruid

15 cm

Half zon

Verticale tuin maken in 5 stappen

Klaar voor het creëren van jouw van jouw eigen verticale masterpiece? Stroop je mouwen maar op, tijd om verticaal te tuinieren!

Stap 1 – Bepaal de locatie

Waar krijgt deze groene oase een plekje in jouw tuin of op jouw balkon? Bepaal direct hoe zonnig deze plek is en zoek hier straks de tuinplanten die je gaat gebruiken op uit.

Stap 2 – Is de wand geschikt?

Check, check, dubbel check! Voor je vol enthousiasme aan de slag gaat is het niet onbelangrijk om te checken of je in de wand die je op het oog hebt kunt boren. In ons voorbeeld maken we namelijk gebruik van plantenbakken die je aan de muur schroeft. Gaat dit niet lukken? Geen paniek, er zijn verschillende systemen voor het verticaal tuinieren. Kies dan bijvoorbeeld voor een staand systeem. Vergeet deze niet te ankeren aan de muur, zo voorkom je dat deze omvalt door het gewicht.

Stap 3 – Wandje klaar? Bakken maar!

Als je wand er klaar voor is, dan is het nu tijd om de plantenbakken aan de muur te bevestigen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bakken. Je bepaalt hier dus al hoe hoog de planten mogen gaan worden die je gaat kiezen én hoe vol je je groene muur wil hebben. Ga je voor een alternatieve versie? Plaats dan nu het staande verticale tuin systeem en maak deze vast aan de muur.

Stap 3 – Ranking the plants

Maak een keuze uit de tuinplanten uit de lijst hierboven. Let op eigenschappen van de tuinplanten en selecteer degene die het beste passen. Denk bijvoorbeeld aan: Zijn het volle zonplanten of zijn deze planten beter geschikt in de schaduw? Wat is de groeihoogte? Wat is de groeiwijze, gaan ze de hoogte in of hangen ze over de bak?

Stap 4 – Bepaal de line-up

Zet de tuinplanten met kweekpot en al in de plantenbakken, zo kun je eerst even kijken hoe het staat en of het past! Het is dan nog heel makkelijk om planten te verwisselen of toch andere te kiezen.

Stap 5 – Planten maar!

Hebben alle planten een mooi plekje gekregen? Dan is het nu tijd om deze te gaan planten. Dompel om te beginnen de planten onder in een emmer met water, zodat de kluit zich kan volzuigen. Vervolgens haal je de kweekpot er af en plant je de plantjes met wat verse Intratuin potgrond in de plantenbakken. Wist je dat deze potgrond genoeg voeding bevat voor de eerste 2 maanden?