Tuinkalender maart
Het is lente! De planten beginnen te groeien en de temperatuur gaat omhoog. In deze tuinkalender van maart lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.
Zomerbloeiende bollen planten
Zomerbloeiende bollen zijn -zoals de naam al doet vermoeden- bloembollen die in de zomer bloeien. Dit zijn bijvoorbeeld gladiolen, begonia’s en fresia’s. Vanaf nu tot en met mei kun je zomerbloeiende bollen planten. Hier lees je precies hoe je bloembollen moet planten.
Gazon verticuteren en bemesten
Het is nu de ideale tijd om je grasveld te verticuteren, dan heb je in de zomer veel plezier van het resultaat! Door te verticuteren verwijder je het mos en plantaardig afval in je grasmat, waardoor er weer lucht en water in de bodem komt en de graswortels kunnen ademen en groeien. Verticuteren kan met een verticuteerhark, maar als je een groot stuk gras hebt is een verticuteermachine geen overbodige luxe! Lees in deze blog meer over gazononderhoud.
Composthoop aanleggen
Vaak heb je veel meer groenafval als dat je kwijt kan in de groencontainer: een composthoop is hiervoor de ideale oplossing. Daarnaast kun je de compost gebruiken om je grond te verbeteren en is het gewoon hartstikke leuk om duurzaam bezig te zijn! Zoek een plekje in de tuin en zet er een grote bak neer, zelf kun je er natuurlijk ook één timmeren. De bak moet minimaal 1 meter hoog, breed en diep zijn. Zorg dat er beluchtingsgaten onderin de bak zitten, hierdoor kan het water eruit lopen en komt er frisse lucht in de bak. Nu kun je al je tuinafval in de bak kwijt en is het na ongeveer 1,5 jaar verteerd tot voedingsrijke compost. Hier lees je nog meer over composteren.
Voorjaarsbeurt
In maart kun je het beste de voorjaarsbeurt uitvoeren in je tuin. Dit betekent dat je bijna alle vaste planten (ook siergrassen) terugsnoeit. Knip het oude blad weg zodat de plant opnieuw kan uitlopen. Verwijder daarnaast ook gelijk het onkruid en snoei andere planten en struiken indien nodig.
Snoeien
In maart kun je onder andere de Olijf (Olea), Oleander (Nerium), Hortensia (Hydrangea), Vlinderstruik (Buddleja), Clematis en Hertshooi (Hypericum) snoeien. Ook Rozen kunnen in deze tijd flink worden gesnoeid.
Olijf snoeien
De olijfboom is tegenwoordig een heel populaire plant, maar je moet hem wel goed snoeien. Daar is het nu het moment voor! Knip naar binnen groeiende takken en dode takken weg. Ongewenste takken, op bijvoorbeeld de stam, kun je ook wegknippen. Verder is het snoei op het oog en naar smaak, doe dit met gevoel, passie en liefde! Snoei vooral verticale takken, de horizontale zorgen voor de karakteristieke vorm. Van de kruin kun je één derde wegknippen. Wees niet bang dat je teveel snoeit, meer snoeien = harder groeien! Lees in onze plantengids meer over de olijfboom.
Oleander snoeien
Een Oleander (Nerium) hoef je alleen te snoeien als die te groot wordt of de vorm niet mooi is. Er is geen specifieke snoei instructie: knip de te lange takken weg en bekijk of je de vorm mooi vindt.
Hortensia’s snoeien
Het is nu ook de tijd om de verjongingssnoei bij Hortensia’s toe te passen: snoei 1/5 van de grote oude takken weg. Knip ook de oude bloemen weg, maar niet te diep! Als je de oude bloemen te diep weg snoeit, zal hij dit jaar niet bloeien.
Vlinderstruik snoeien
Een Vlinderstruik (Buddelja) moet altijd flink worden teruggesnoeid, anders wordt hij veel te groot! Daarnaast bloeit een grote vlinderstruik ook minder lang. Bij een Vlinderstruik geldt: meer snoeien = meer bloeien. Dit komt omdat de plant om eenjarig hout bloeit. Je mag dus best rigoureus zijn en de takken tot vlak boven de grond op 30 – 50 cm afknippen. Hij kan wel tegen een stootje en zal altijd uitlopen. Let er wel op dat je bij voorkeur boven de kleine uitlopers snoeit en niet eronder. Als je boven de uitlopers snoeit (en deze dus laat zitten) is de kans groter dat deze tak in het voorjaar weer uitloopt en bloemen geeft. Zorg dat je de takken schuin afknipt, dan blijft er geen regenwater in de snijwond staan. Hier lees je meer over de vlinderstruik.
Clematis snoeien
De Clematis kan je terugsnoeien tot 20-25 centimeter boven de grond, maak je geen zorgen: hij loopt vanzelf weer uit!
Hertshooi snoeien
Snoei Hertshooi (Hypericum) terug tot 20 centimeter boven de grond, hierdoor vertakt de plant goed waardoor er weinig onkruid tussendoor kan groeien. Daarnaast blijft de vorm mooi compact.
Rozen snoeien
Rozen zijn een sierraad voor in de tuin, maar vereisen veel (snoei)onderhoud. Bij de voorjaarssnoei moet je zoeken naar dikke vitale scheuten. Aan deze scheuten bloeien rozen meestal als ze weer gaan uitlopen in het voorjaar. Deze moet je zoveel mogelijk laten staan zodat je roos straks veel bloeimogelijkheden heeft. Oudere takken worden bruin en houtig en mag je ieder jaar weghalen. Zo blijft de plant fris. Je snoeit de oude takken weg tot aan een groene scheut of gezonde knop. De gezonde vitale takken kunnen ook terug gesnoeid worden als je de plant in model wil brengen. Dit noemen we ook wel vormsnoei. Je kunt hem dan in het gewenste model snoeien. Snoei hierbij bij voorkeur ook boven de knop en let er op dat de knop naar buiten staat gericht. Hier lees je nog meer over het snoeien van rozen.
Kleine klusjes
- Houd klimplanten zoals Klimop (Hedera) en Trompetbloem (Campsis) in de gaten: ze gaan straks erg hard groeien en kunnen bijvoorbeeld tegen je huis op klimmen of in je dak groeien. Wees er op tijd bij en voorkom schade!
- Zaai eenjarige planten in je tuinkasje of in bakjes op je vensterbank.
- Controleer je potplanten op groeiruimte; als de plant in de pot een bonk wortel heeft moet je hem verpotten in een grotere pot. Hier vind je geschikte potgrond om planten te verpotten.
- Wacht nog even met het naar buiten halen van de kuipplanten: het kan nog gaan vriezen.
- Geef al je buitenplanten organische mest en al je kamerplanten plantenvoeding.
- Laat bladhopen nog even liggen: hierin zijn egels nog hun winterslaap aan het houden.
- Zorg voor voldoende zuurstofplanten in je vijver: dit komt de vissen en de biodiversiteit ten goede.
- Controleer de vijverpomp en vijverfilter, maak indien nodig het pomphuis of de filter schoon.
- Haal afgestorven vijverplanten uit je vijver, hiermee voorkom je dat blad gaat rotten op de vijverbodem.
- Spit indien nodig de grond om in de moestuin, dit hoeft niet elk jaar te gebeuren. Als je spit, spit dan niet te diep. Diep spitten is namelijk helemaal niet nodig, kost veel moeite en is slecht voor je bodemleven.
- Je kunt tot halverwege maart nog wilgen knotten, hierna ben je te laat.
- Zorg dat je een regenton hebt, hierdoor heb je straks bij droogte genoeg water!