NAJAAR, HET VERGETEN TUINSEIZOEN

De zomer is voorbij en de eerste blaadjes vallen van de bomen. Het werk in de tuin zit erop, op naar binnen… Ho, wacht even! Wat velen niet weten is dat het najaar juist hét seizoen is om aan de slag te gaan in je tuin en daarmee een voorsprong te nemen op het voorjaar.

Overvalt deze extra qualitytime met je tuin je een beetje en ben je benieuwd waar je mee aan de slag kunt gaan? Dan zit je hier goed! Lees verder en ontdek hoe het komt dat je een voorsprong neemt en wat je in het najaar kunt aanpakken in de tuin.

Voorsprong op het voorjaar

Het klinkt bijna magisch, een voorsprong pakken op het voorjaar! Toch is het echt zo. Doordat het regelmatig regent en de grond nog lekker warm is kunnen planten beter aarden. Hierdoor groeit wat je in het najaar plant sneller en sterker in het voorjaar. Met als resultaat een vroegere bloei, een mooiere én grotere plant en zijn jouw planten beter bestand tegen droge perioden. Klinkt fantastisch toch? Dus: handen uit de mouwen deze herfst, want er is genoeg te doen waarvan jij in het voorjaar weer profiteert!

Wat kun je in de tuin doen in het najaar?

Wat kun je doen in je tuin om die voorsprong op het voorjaar te pakken? Besteed extra aandacht aan de bodem, plant nieuwe tuinplanten aan en snoei je heg.

Geef de bodem een boost

Een goed begin is het halve werk! Succes in jouw tuin valt of staat met het extra aandacht besteden aan de bodem. Geef tuinplanten die je gaat aanplanten een vliegende start door het gebruiken van aanplantgrond. Plant de planten in een mengsel van 1 deel aanplantgrond en 2 delen uitgegraven tuingrond voor het beste resultaat. De aanplantgrond bestaat uit basisgrondstoffen die zorgen voor extra bodemleven, het vasthouden van vocht, ondersteuning bij het wortelen van de tuinplant en bevat 2 maanden voeding. Zo geef je jouw vers aangeplante tuinplanten een vliegende start en heb je minder last van uitval bij nieuwe aanplant.

Wat kun je doen om de bodem bij je al eerder aangeplante tuinplanten te verbeteren? Bescherm de bodem tegen onkruid en uitdroging met een laagje cacaodoppen, houtsnippers of boomschors.  Cacaodoppen zorgen daarnaast voor extra voedingstoffen, zodat je tuinplanten nóg beter groeien. Heb je een viervoeter in je tuin? Pas dan op met het gebruik van cacaodoppen, hierin zit (net als in chocolade) het stofje theobromine wat zeer schadelijk is voor katten, honden en paarden.

Bodem klaar? Aanplanten maar!

Het najaar is de perfecte tijd van het jaar om bepaalde soorten tuinplanten aan te planten, zodat ze beter kunnen aarden en in het voorjaar extra groot en mooi zijn. Bomen, struiken, heggen, struiken en voorjaarsbollen zijn geschikt om aan te planten in het najaar.

Haagplanten snoeien

Voor haagplanten is het najaar het perfecte moment om gesnoeid te worden, ze zijn dan namelijk even gestopt met groeien. Dit geldt voor de meeste soorten, zoals de liguster, meidoorn, en verschillende coniferen. Geef ze voor eind september een goede snoeibeurt, zo gaan ze netjes gesnoeid de winter in en zijn ze in het voorjaar straks weer mooi vol en groen!

Een voorsprong voor jou én de biodiversteit

Door in het najaar aan de slag te gaan staat jouw tuin er in het voorjaar niet alleen mooier bij, je helpt ook vogels, insecten en veel andere dieren. Een win-win situatie!

Nieuw aangeplante struiken en bomen die groter en nog groener zijn (dankzij hun voorsprong) vinden dieren een heerlijke schuilplaats. Bijen en vlinders komen maar wat graag je tuin bezoeken om de bloemen die extra vroeg bloeien te bestuiven. Een warm welkom geven aan vogels? Hang in het najaar alvast een nestkastje of vogelhuisje op, zodat vogels hier kunnen schuilen voor het koude wintermaanden en ze in het voorjaar dit huisje ook weer weten te vinden om te broeden.