KERSTBOOM VERSIEREN? ZO DOE JE DAT!

Een kerstboom heeft iets magisch en het opzetten en versieren van de kerstboom is voor velen een jaarlijks terugkerend ritueel. Of je er nu een feestje van maakt of dat je boom het liefst kant-en-klaar uitvouwt en neerzet: voor iedereen hebben wij een handig stappenplan met tips voor het optuigen van je kerstboom. Van wanneer je begint, tot hoe je begint en waar je om moet denken, met daarbij inspiratie voor de meest prachtige kerstboom in jouw stijl!

Wanneer zet je de kerstboom neer?

First things first: wanneer kun je het beste de kerstboom opzetten? Dat is helemaal aan jou! Vanaf begin oktober kun je bij Intratuin Duiven al terecht voor je kunstboom en kerstboomversiering en vanaf eind november komen de echte kerstbomen in de winkel, dus dan kun je van start! De meeste mensen zetten hun kerstboom neer zodra Sinterklaas ons land heeft verlaten en vervangen de schoen bij de kachel door een prachtige kerstboom. Het enige waar je wel rekening mee moet houden: échte kerstbomen blijven niet eeuwig mooi. Kies je voor een kunstkerstboom, dan heb je natuurlijk geen last van vallende naalden. Bij een echte kerstboom moet je goed zorgen voor je boom, indien je hem langer dan 2 weken wil laten staan én van zijn volle takken wil blijven genieten! Geef de boom voldoende water, een 1/2 tot 1 liter per dag, voorzie de kerstboom van kerstboomvoeding (of snijbloemenvoeding) en kies een plek waar hij niet op de tocht en niet vlakbij de verwarming staat.

Voordat je begint met het versieren van de kerstboom…

Hoewel je staat te popelen om je kerstboom met lampjes en decoratie te versieren, zijn er nog een aantal belangrijke dingen waar je eerst even aandacht aan moet geven:

  • Een echte boom komt van buiten en kun je het beste even laten wennen in de schuur of garage voor je hem naar binnen haalt. Dit voorkomt naaldverlies. Heeft de boom langere tijd ingepakt gezeten? Laat dan eerst de takken een tijdje uitzakken of duw ze voorzichtig op hun plaats voor je verder gaat.

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig?

Voor veel mensen een vraag: wat is de juiste hoeveelheid lampjes voor een kerstboom? Dit ligt aan het soort kerstboomverlichting dat je kiest. Miniverlichting bestaat uit kleine lampjes aan een snoer naast elkaar.

Kerstboom miniverlichting

Clusterverlichting heeft een heleboel geclusterde minilampjes:

Kerstboom clusterverlichting

Zie de tabel hieronder voor een inschatting van het aantal lampjes voor jouw boom. Het maakt hierbij niet zoveel uit of je een echte kerstboom hebt of een kunstkerstboom.

Hoogte kerstboom: Aantal lampjes miniverlichting: Aantal lampjes clusterverlichting:
<100 cm 50 tot 150 300 tot 450
100 cm 150 tot 250 400 tot 800
150 cm 200 tot 350 500 tot 1000
200 cm 250 tot 500 800 tot 1500
250 cm 360 tot 750 1100 tot 1500
300 cm 500 tot 1000 1500 tot 9999

Onze tips bij het kiezen van de kerstboomverlichting:

  • Haal led-verlichting in huis: dit vermindert de kans op brand en is energiebesparend.
  • Kies bij voorkeur voor een groen snoer, dit valt het minste op.

Hoeveel kerstballen heb je nodig?

Het aantal kerstballen voor in je kerstboom hangt natuurlijk ook af van de grootte van je boom. Uiteraard is het aantal kerstballen het ook een kwestie van smaak, dus kijk vooral wat je zelf mooi vindt.

Hoogte kerstboom: Aantal kerstballen:
100 cm 70
150 cm 120
200 cm 190
250 cm 320
300 cm 400

Onze tips bij het kiezen van de kerstballen:

  • Kies voor één of voor 2 kleuren. Werk je met één kleur, kies dan verschillende tinten van die kleur bij elkaar, dat maakt de boom levendig. Kies je voor 2 kleuren, dan is ons advies om één neutrale kleur te kiezen, zoals zilver of goud. Wil je dan volgend jaar de look van je boom veranderen, dan hoef je maar één kleur te vervangen voor een heel ander effect!
  • Zorg voor een goede afwisseling tussen wat eenvoudigere en meer uitbundige ballen. Dit geldt ook voor grotere en kleinere ballen.
  • Glazen ballen breken snel, dus met huisdieren of kinderen kun je beter voor kunststof ballen kiezen.

Naast kerstballen is er ook een uitgebreide keuze in kersthangers en ornamenten voor in de boom. Leuk is om hierin een thema te kiezen, zoals natuurlijke vormen (ijskristallen, sterren, dennenappels) of dieren. En wat dacht je van ons uitbundig kleurrijk Candy Land thema, waarbij lolly’s en zuurstokken leuke toevoeging zijn!

Hoe versier je een kerstboom?

De voet van de kerstboom

Je kerstboom staat in een standaard of een mand. Misschien op een tafeltje of op de vloer. Wellicht heb jij een prachtige kerstboommand en ben je er helemaal blij mee, maar de voet van je kerstboom kun je ook extra sfeer geven met een kerstboomrok of een mooi kerstplaid rond de voet. Als je dit al doet voor je de boom versiert, heb je minder kans dat je de ballen uit de boom stoot. Je kunt er echter ook voor kiezen om dit juist op het einde te doen, omdat er anders misschien al naaldjes op je kerstboomkleed zijn gevallen. Het maakt niet zoveel uit, maar vergeet hem niet!

De piek (ja, niet als laatste!)

Wist je dat je een kerstboom het beste van boven naar beneden kunt optuigen? De reden: zo voorkom je dat je kerstballen of andere kerstboomversiering er per ongeluk vanaf stoot. Dus inderdaad, je start met de piek!

Verlichting in de kerstboom

Een kerstboom zonder lampjes is geen echte kerstboom… Eens? Dan beginnen we met de kerstboomverlichting! Onze tips helpen je:

  • Kijk eerst of alle lampjes het nog doen en ga dan pas het snoer in de kerstboom hangen.
  • Aangezien je stopcontact vaak bij de vloer zit, ben je meestal genoodzaakt de lampjes van beneden naar boven erin te hangen, al is het advies bij een kerstboom eigenlijk om altijd van boven naar beneden te werken. Doe hierbij wat voor jou mogelijk is!
  • Drapeer de kerstboomverlichting eerst heel los over de takken en ga de boom rond tot je bovenin (of onderin) bent. Als je goed uitkomt met het aantal lampjes, dan kun je ze dieper in de boom hangen.

Kerstslingers

Tijd voor de kerstslingers! Het mooist is als de slingers een natuurlijke golvende beweging maken. Strak gespannen slingers staan niet mooi! En net als bij de verlichting: gebruik ook weer de diepte van de boom en laat stukken slinger ook dieper door de boom lopen. Heb je verschillende soorten slingers? De dikkere slingers staan mooier onderin de boom en de dunne slingers passen beter bovenin de boom.

Kerstballen

Ben je tevreden over de kerstboom vol lichtjes en slingers, dan mag je de boom met kerstballen versieren. Net als bij de slingers geldt: de grotere kerstballen passen beter onderin de boom. Zoals eerder aangegeven kun je het beste van boven naar beneden een kerstboom optuigen, dus begin met de kleine kerstballen bovenin de boom en hoe verder je naar beneden gaat, hoe groter de ballen worden. Op deze manier krijg je een mooie uitgebalanceerde kerstboom.

Kerstboomhangers- en ornamenten

Nu is de basis van je boom klaar en kun je de versiering van de kerstboom afmaken met kerstboomhangers en ornamenten. Hiermee maak je jouw boom pas écht authentiek. Elk jaar vind je bij Intratuin Duiven nieuwe collecties kerstversiering met verschillende thema’s. Van de traditionele kerst met veel rood en wit tot een wonderland met alle kleuren van de regenboog. Of ga voor natuurlijk of mysterieus.