tuinkalender oktober

Het is herfst, de blaadjes beginnen te vallen en veel planten zijn uitgebloeid. Doordat de aarde nog warm is kun je in oktober nog genoeg dingen aanpakken in de tuin! In deze tuinkalender van oktober lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

Het is planttijd – nu vaste tuinplanten aanplanten!

Wist je dat het nu de tijd is om vaste tuinplanten te gaan aanplanten? Doordat de grond nog warm is wortelen de planten beter. Hierdoor hebben de planten die je poot een voorsprong op het voorjaar en zullen ze straks super goed groeien!

 

 

Een mulchlaag aanbrengen

Mulch bestaat uit tuinafval en andere organische materialen uit de tuin. Denk hierbij aan bladeren, snoeiafval, gras en alles wat van planten, struiken en bomen af komt. Ook stro en zaagsel vallen onder mulch. Mulch is meestal klein gesnipperd, omdat het de bedoeling is dat het binnen afzienbare tijd op de natuurlijke manier vergaat. Je brengt mulch in een laagje over je kale grond aan, dit scheelt je uiteindelijk een hoop werk!

Kale grond is namelijk ontzettend arbeidsintensief; in de zomer groeit er veel onkruid en moet je snel water geven. Ook zitten er minder voedingsstoffen in een kaal stuk grond als in de rest van je tuin. Breng daarom een mulchlaag aan! Het is goed voor de grond en je hoeft minder vaak water te geven, omdat het vocht in de grond minder snel verdampt. Je bent dus eigenlijk nu al bezig om je tuin voor te bereiden op een hete zomer! Daarnaast ben je ook lekker duurzaam bezig; je recyclet namelijk GFT afval en je biedt voeding aan je bodemleven.

Je brengt een mulchlaag aan door een laagje van blad- en groenafval over je grond te leggen. Door al je groenafval door een hakselaar te halen meng je de voedingsstoffen en kan je een egale mulchlaag creëren.

De wintervoorbereiding

Dek vorstgevoelige planten af met fleecedoek en zet ze op een vorstvrije plek, zoals een tuinkasje. Dek ze niet af met gedroogd blad of stro, dit kan namelijk de groeipunten van je plant tegenwerken! Haal in oktober ook je Dahlia’s uit de grond. Steek met een riek of spade 15-20 centimeter rondom de plant en haal de Dahliaplant uit de grond. Let op dat je de knollen niet beschadigd! Knip de stengels 2 cm boven de knol af en berg ze op een droge en vorstvrije plek op in turf.

Je vijver schoonmaken

Haal al het gevallen blad uit je vijver, knip dode plantenresten uit je vijverplanten en haal met een schepnetje het laatste beetje alg eruit. Ga nu niet meer je vijver uitbaggeren, daar is het te laat voor. Al je salamanders, visjes en andere amfibieën gaan nu in die modderlaag kruipen om te overwinteren. Je vijvervissen voeren is in oktober vaak niet meer nodig. Houd als richtlijn een watertemperatuur aan van 6 graden, wanneer de temperatuur lager is hoef je niet meer te voeren.

Kalk strooien

In oktober kun je kalk strooien over je gazon en border. Door kalk te strooien in je border kunnen je planten de voedingsstoffen die in de bodem zitten beter opnemen. Als je kalk strooit op je gazon groeit er minder snel mos en onkruid in, krijgt het gras een mooie donkergroene kleur en krijgt de grond de juiste zuurtegraad. Kalk strooien dus! Gebruik ongeveer 1 tot 1,5 kilo kalk per 10 m2. Let op: planten die van zure grond houden, zoals Heide, Rhododendrons of blauwe bessen mogen geen kalk!

Kleine klusjes

  • Verwijder blad van de paden, je terras en het gras. Leg de bladeren tussen je planten, dit is goed voor het bodemleven en je grondkwaliteit.
  • Snoei steenvruchtbomen (kers, pruim, walnoot, perzik).
  • Verwijder overgebleven groenteplanten (tomaten, komkommers, courgette) uit je moestuin, de planten zijn namelijk in het najaar zwak en gevoelig voor ziekten en schimmels.
  • Zet vorstgevoelige planten zoals de oleander en olijf op een vorstvrije plek, zoals een tuinkasje.
  • Verwijder plantensteunen, maak ze goed schoon en berg ze op.
  • Zorg dat je voldoende haardhout hebt.
  • Plant voorjaarsbloeiende bloembollen.
  • Maak de dakgoten schoon.
  • Bekijk wat er gesnoeid kan worden op de snoeikalender.
  • Maak alle nestkastjes schoon: haal hem helemaal leeg en borstel alle restjes van het nest eruit met heet water. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, dit is slecht voor het nestkastje en voor de vogels.
  • Voer je vogels af en toe bij met een zadenmengsel, fruit, vetbollen of pinda’s. Hier zit veel energie in, dat kunnen ze nu wel gebruiken! Zorg er ook voor dat de vogels bij lichte vorst een waterschaal hebben om uit de drinken. Hierdoor kunnen ze vocht blijven opnemen, ook als het vriest.