Tuinkalender Mei
Het is mei! De vogeltjes fluiten en de bloemen bloeien, ruik je de zoete nectar al? In deze tuinkalender van mei lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.
IJsheiligen
Na de ijsheiligen (ergens tussen 11-15 mei) mogen de kuipplanten en eenjarige planten naar buiten, maar het is wel verstandig om ze eerst even af te harden. Dit betekent dat ze met mooi weer naar buiten mogen, maar zodra het kouder wordt (vooral avonds) je ze weer in de kas terugzet. Hierdoor raken ze gewend aan de temperatuur van buiten. Herhaal dit 3-5 keer en laat daarna de planten buiten staan.
Water geven
Het wordt langzamerhand warmer, dit betekent dat je planten meer verdampen en vaker water nodig hebben. Geef dan ook regelmatig water, maar onthoud: liever 2x per week wat meer water, dan 7x per week een beetje. Voel voordat je de plant water geeft met je vinger of de grond vochtig is, als de grond nat is hoef je geen water te geven.
Vijver schoonmaken
Het is nu de tijd om vijverplanten en waterlelies te vermeerderen en verplanten. Plant waterplanten in een vijvermandje met vijveraarde. Verwijder oude resten en dode bladeren van de vijverbodem met een schepnet, het kan enkele dagen duren voordat je vijver weer helder is.
Heggen bemesten
Door heggen te bemesten voeg je mineralen en voedingsstoffen toe aan de grond, hierdoor groeit de heg beter en zal hij sterker worden. Het is eigenlijk een essentieel deel van de verzorging, net als snoeien. Bemest hagen altijd met organische mest, dit is beter voor het milieu en het bodemleven in je tuin. Kies, indien verkrijgbaar, voor mest die specifiek voor jouw soort heg is ontwikkeld. Op de verpakking van de mest staat precies hoe je moet bemesten en welke hoeveelheid je moet geven, dit verschilt namelijk per mestsoort.
Rhododendron snoeien
De Rhododendron snoei je altijd direct na de bloei, dit is vaak halverwege mei. Snoei de tak boven een rozet van bladeren af, de struik kan dan goed terug groeien. Soms bloeit de plant het jaar na het snoeien niet, dit is niet erg, de plant zal volgend jaar weer bloeien. Je kunt er voor kiezen om de struik in een keer helemaal kaal te snoeien. Dit is mogelijk, maar de plant zal dan de komende jaren weinig bloeien.
Kleine klusjes
- Onkruid gaat in deze tijd harder groeien, pluk nu dus regelmatig onkruid.
- Geef jonge planten water indien nodig, doe dit het liefst in de ochtend om ziekten en schimmels te voorkomen. Gebruik natuurlijk regenwater, dit is beter voor je plant.
- Haal regelmatig het alg uit je vijver.
- Haal wilde scheuten bij bomen weg.
- Snoei de zijtakken van bamboe weg om de plant compact te houden, hierdoor blijft hij smaller en ziet hij er statiger uit. Je kunt nu ook de Camelia en Forsythia terugsnoeien.
- Bestrijd slakken, let vooral op bij Hosta’s en Dahlia’s.
- Maai regelmatig het gras en bemest het.
- Vul de bloembakken op het terras of balkon met zomerbloeiers.
- Laat het blad van bloembollen zitten, hieruit haalt de bloembol nog voeding die weer wordt opgenomen. Knip het blad dus niet af, maar haal het pas weg als het helemaal bruin en afgestorven is.
- Na de laatste nachtvorst (ijsheligen) kun je zomerbloeiende bloembollen planten.