Tuinkalender Juli

Het is nu optimaal genieten in de tuin, maar door de hoge temperaturen is er wel af en toe wat extra zorg nodig. In deze tuinkalender van juli lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

Eekhoornhuisje ophangen

Woon je in een bosrijke omgeving? Maak jouw tuin dan extra aantrekkelijk voor eekhoorns door een eekhoornhuisje op te hangen! Hierin kunnen eekhoorns overwinteren, schuilen en nesten. Het geeft extra sfeer aan je tuin en je helpt de dieren een handje! Naast een eekhoornhuisje is een eekhoorn voederhuisje natuurlijk ook leuk om ergens op te hangen.

Vlindertelling

Doe jij mee met de vlindertelling? Vorig jaar zijn er maar liefst 107.702 vlinders geteld door natuurliefhebbers uit het hele land! Het is niet alleen leuk om te ontdekken welke vlinders in jouw tuin leven, maar je helpt ook mee aan onderzoek naar de vlinderpopulatie in Nederland. Lees op de website van De Vlinderstichting meer over de vlindertelling.

Hitteplan

Maak een hitteplan voor de hete dagen in juli, zo ben je voorbereid en hoef je niet alles op het laatste moment te doen. Zorg in ieder geval dat je regenton vol zit, hierdoor belast je de waterleidingen niet onnodig tijdens piekmomenten. Dek daarnaast de aarde van alle planten die in een pot staan af met een mulchlaag, hierdoor verdampt het water in de grond minder snel. Planten in pot zijn natuurlijk leuk, maar kosten wel erg veel tijd tijdens de zomer; je moet ze bijna elke dag water geven. Maak daarom voor jezelf de afweging: moet deze plant in een pot staan of kan die ook prima in de tuin? Houdt er rekening mee dat veel kuipplanten in de winter naar binnen toe moeten, poot deze niet in de volle grond.

Snoeien

Snoei nooit boven de 25 graden, dit is niet goed voor de plan ten. Dood hout mag je wel altijd wegknippen. Snoei Lavendel nu iets terug voor een 2e bloei, knip nooit in het houterige deel van de plant. Snoei daarnaast het waterlot (lange rechtopstaande scheuten) uit de fruitbomen en snoei de Jasmijn en Salvia’s nu ook direct na de bloei. Houd daarnaast de Hedera in de gaten: die groeit vaak ontzettend snel. Flink terug snoeien kan dan ook geen kwaad, hij loopt vanzelf weer uit. Heb je je bamboe nog niet opgesnoeid? Doe dit dan nu. Knip dunnen takken aan de rand van de pol terug tot op de grond en haal een aantal dikke oude takken weg.

Het is nu ook het moment om de Haagbeuk, Berk, Esdoorn en Walnoot te snoeien. Ze staan nu vol in het blad, wat het perfecte moment is om ze wat terug te snoeien.

Kleine klusjes

 • Maai echt elke week het gras, sproei indien nodig maar niet te vaak. Je kan vaak aan het gras zien wanneer sproeien nodig is: als er scheuren in de grond zitten, als het gras een beetje geel wordt of als het gras er een beetje verdort eruit ziet ben je vaak net iets te laat!
 • Vul de vijver regelmatig bij, verwijder uitgebloeide waterlelies en haal het kroos weg.
 • Maak de vijverfilters ook gelijk schoon.
 • Blijf schoffelen en water geven, zeker in de moestuin!
 • Ondersteun hoge bloeiers met stokken of plantensteunen.
 • Knip natuurlijk oude uitgebloeide bloemen weg, dit bevordert de rest van de bloei.
 • Geef kuipplanten echt regelmatig water, dit hebben ze nu hard nodig.
 • Bij het planten van nieuwe tuinplanten in juli moet je meer water geven dan normaal, zeker in het begin.
 • Geef de tomaten in de tuinkas regelmatig water en voeding.
 • Snoei je vijverplanten nu indien nodig.
 • En misschien wel het belangrijkste van deze maand: pak je rust en geniet!