Tuinkalender Januari

Het is winter, de temperatuur gaat richting het vriespunt en de kans op sneeuw en ijs neemt met de dag toe. Doordat er kans op sneeuw en ijs is, zijn er weer wat klusjes in de tuin! In deze tuinkalender van januari lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

Kuipplanten controleren

Eén van de dingen die je deze maand kunt doen is je kuipplanten verzorgen. Let er op dat deze op een plekje staan waar het niet vriest, zoals bijvoorbeeld een tuinkas. Je kunt de planten voor de zekerheid ook nog inpakken met fleecedoek of bubbeltjesfolie, dit isoleert goed en houd de warmte vast. De planten mogen niet uitdrogen, maar ze hebben niet zo veel water nodig. Ze verdampen met deze lage temperaturen natuurlijk een stuk minder! Het kan zijn dat er wat blad van je planten af valt, dit is normaal in deze tijd van het jaar. Ruim bladeren die er af zijn gevallen op en leg ze op je composthoop. Lucht ook af en toe je kas, dit zorgt voor frisse lucht en is goed voor je planten. Let op, doe dit alleen als het niet vriest!

Snoeien

Zelfs in de winter kun je snoeien! De maand januari is perfect om fruitbomen/struiken en knotwilgen te snoeien. Dit scheelt je weer werk in het voorjaar. Let op: snoei alleen als het niet vriest, bij vorst kunnen snoeiwonden namelijk invriezen. De eerste twee weken van januari kun je nog de druif snoeien. Creëer 2 hoofdtakken en snoei alle recht opgroeiende takken terug tot 1 knop boven te hoofdtak. Als je de druif te laat snoeit bloedt hij dood, dat betekend dat het vocht uit de plant stroomt. Dit komt doordat de sapstroom dan weer is opgestart. Het is nu ook de tijd om de Blauwe regen (Wisteria) te snoeien. Snoei de zijtakken terug tot 10 centimeter, dan lopen ze in het voorjaar weer uit.

Omdat na half januari de sapstroom van veel planten en bomen weer op gang komt, moet je goed oppassen met wat je snoeit. Sommige planten kunnen doodbloeden als je ze snoeit na half januari; dit zijn onder andere de Walnoot (Juglans), Esdoorn (Acer) en Berk (Betula). Snoei deze dus niet na half januari! De kastanje (Aesculus) kan nu wel worden gesnoeid, net als de vijgenboom.

Vogeltelling

Vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 januari 2023 is er weer de Nationale tuinvogeltelling. Doe jij ook mee? Zodra er sneeuw ligt komen vogels minder makkelijk aan voedsel. Help de vogels in je tuin door pindaslingers op te hangen en voederhuisjes neer te zetten. Je helpt niet alleen de vogels hiermee, maar je tuin fleurt er ook van op!

 

 

Sneeuw, vorst en gladheidsbestrijding

In januari is er grote kans dat het gaat sneeuwen. Verwijder indien nodig sneeuw van je coniferen en andere groenblijvende heesters; ze kunnen door de sneeuw verbuigen en dat leidt tot takbreuk. Sneeuw in de borders is geen probleem, dit isoleert je vaste planten goed. Loop bij vorst niet op je gras, hierdoor komen er bruine plekken in je gazon. Soms herstelt het gras zich vanzelf, maar vaak ook niet. Een ander belangrijk aandachtspunt is gladheidsbestrijding: doe dit niet met strooizout maar met strooizand! Strooizout is namelijk erg slecht voor je tuinplanten, de planten worden vaak geel en lopen een groeiachterstand op. Dit merk je vaak pas later in het seizoen, als het al te laat is. Daarnaast is strooizout ook erg slecht voor dieren: zaadetende vogels eten het op en kunnen daardoor een zoutvergiftiging oplopen.

Boomverzorging

Wist je dat jij verantwoordelijk bent voor bomen op je terrein? Er is zelfs wetgeving voor! Als een boom omvalt of er een grote tak uitwaait en letsel veroorzaakt, ben jij als eigenaar verantwoordelijk en aansprakelijk. Dit geldt voor gemeentes en provincies, maar ook voor jou als particulier. Het is dus super belangrijk om je bomen in goede conditie te houden. Schakel bij twijfels altijd een deskundige boomverzorger in om je te laten adviseren, dit kost misschien wat maar voorkomt ongelukken.

Je kunt in januari het opschot rondom je boom weghalen. Dit zijn scheuten die vanuit de grond omhoog komen om de stam van je boom heen. Voorkom dat er een hele bos van opschot ontstaat, dit krijg je niet meer weg. Pak een scheut en knip hem niet af, maar draai hem los. Hierdoor loopt het opschot minder snel weer uit.

Kleine klusjes

  • Zet winterheide in je tuin of in bloembakken, dit zorgt voor kleur in de winter.
  • Onderhoud je grasmaaier: slijp het mes en maak hem schoon. Je hebt hem nu toch niet nodig!
  • Maak al je handgereedschap schoon.
  • Begin alvast met je planning voor het nieuwe plantseizoen. Wat wil je allemaal voor groenten in je moestuin? En welke eenjarige bloemen wil je graag in je bloembakken?
  • Maak je bestrating schoon.
  • Verwijder sneeuw van het ijs op de vijver, hierdoor komt er licht in het water en groeien de planten door. Hak het ijs niet kapot, door de schokken gaan je vissen dood. Wil je graag een gat in het ijs maken? Zet dan een pan met heet water op het ijs, maar houdt hem wel goed vast!
  • Snoei herfstframbozen terug: knip alles tot 20 cm boven de grond af. Laat niet meer dan 10 scheuten per lengte van 1 meter staan, knip de rest helemaal weg.
  • Knip zodra je een aantal bloemen in je Kerstroos (Helleborus) ziet het blad weg, hierdoor ziet de plant er een stuk beter uit.